מולה באנדה ? Mula Bandha
האיכות המאזנת והמרפאה של תנוחת יוגה מגיעה לשיא כשהיא משולבת בנשימה מדויקת, בריכוז ותשומת לב המכוונים לנקודה אחת וכשזרימת האנרגיה בגוף מנוהלת על ידי שימוש בבאנדות.
באנדה היא תנועה מכוונת של הגוף והתודעה המיועדת לנתב את זרימת האנרגיה.
פירוש המושג 'מולה' בסנסקריט הוא 'שורש'.
פירוש המושג 'באנדה' בסנסקריט הוא לקשור, לחבר יחד,לכווץ, לשלב, לנעול, להיקשר לעולם (בניגוד לעצמאות).
הזרמת אנרגיה ממרכז יצירת האנרגיה בבטן תחתונה כלפי הצ'אקרות העליונות יוצרת תחושת נוכחות ואיזון. הציר המרכזי שלאורכו זורמת האנרגיה בגוף חופף במידה רבה את עמוד השדרה ומערכות העצבים והשרירים שלאורכו. ציר אנרגטי זה נקרא בכתבי היוגה 'סושומנה' ואת האנרגיה העולה כלפי מעלה נהוג במקומות רבים לכנות 'קונדליני'.
תרגול מולה באנדה מייצר בסיס (בצ'קרה הראשונה) לציר האנרגיה המרכזי (=סושומנה) על מנת לכוון ולהעלות כלפי מעלה אנרגיה (=קונדליני) הנוצרת במרכז יצירת האנרגיה בבטן התחתונה. בהיעדר בחירה וכוונה של התודעה לניהול של האנרגיה בכיוון הרצוי ובהיעדר בסיס בנוי ונעול, אנרגיה עלולה להתבזבז ולאבד עצמה .
תרגול מולה באנדה יכול להופיע כתרגיל בפני עצמו והוא יכול ללוות אסאנות (=תנוחות יוגה) או רגעים אחרים במהלך חיי היומיום. תרגול יוגה מתקדם מלווה בהחזקת מולה באנדה ברציפות (יש לציין כי עודף תרגול בצורה לא מדויקת עלול לגרום למצבי היפראקטיביות למי שיש נטייה למצבים מסוג זה).
אופן בצוע מולה בנדה מוזכר בכתבי יוגה עתיקים רבים ביניהם 'האטה יוגה פרדיפיקה' בה מתוארת הדרך לבצע מולה בנדה כ- "יש ללחוץ את העקבים לפרינאום* תוך כיווץ שרירי הפרינאום ומשיכת אנרגיית אפאנה** כלפי מעלה".
* הפרינאום הם השרירים של חיץ הנקבים (=האזור שבין פי הטבעת ובסיס איברי המין).
** אפאנה בכתבים אלו מכוון למעברי האנרגיה הפנימיים של הגוף הנקראים 'נאדיס' ובהם זורמת האנרגיה בכל הגוף.
פרטי התרגול:
- בתרגול מולה בנדה בישיבה בוחרים תנוחה בה העקב לחוץ אל הפרינאום (=שרירי חיץ הנקבים). תנוחות כמו 'סידהאסאנה', 'סואסטיקאסאנה', חצי לוטוס או לוטוס.
- נקודת המולה בנדה נמצאת 3-4 ס"מ פנימה לנקודת האמצע של חיץ הנקבים.
- פעולת 'החזקת מולה בנדה' היא הפנייה של תשומת הלב לנקודה ולהבדיל מכיווץ של השרירים הטבעתיים באזור הפרינאום (פי טבעת ובסיס איברי המין) יש לכווץ ממש מעט את השרירים הטבעתיים (המוח נותן לשרירים פקודה להתכווץ, הכוונה עוברת לאזור השריר והשריר עצמו מתכונן להתחיל את פעולת ההתכווצות ? וזהו ? אין המשך כיווץ של השריר ? רק מודעות ותשומת לב לנקודה).
- שרירי בטן תחתונה מתכווצים מעט והבטן התחתונה נכנסת קלות פנימה.
תמונה מס' 1 ? מיקום צ'אקרת הבסיס בה מתרגלים מולה באנדה
לסיכום:
החזקת מולה בנדה מייצבת את השקט הפנימי ומייצרת מצב תודעתי של נוכחות. הבנדה מגבירה את החיוניות של הגוף, תורמת להאטת תהליך ההזדקנות, לשמירה על האנרגיה הפנימית ולהאצת תהליכי ריפוי.
יוגה בגליל – יוגה בצפון – יוגה בצפת – יוגה בראש פינה